Què és la litiasi (càlculs renals o en les vies urinàries)
El terme “litiasi” es refereix a la presència de càlculs que s'originen en qualsevol part de les vies urinàries. Es tracta de masses sòlides de mida variable, formades a partir de la cristal·lització de substàncies excretades a l'orina. El càlcul s’anomena renal, ureteral o vesical en unció del lloc on es forma.
La prevalença de la litiasi com a malaltia de les vies urinàries només la superen les infeccions i la malaltia prostàtica, i s'estima que afecta aproximadament el 10% de la població. Els homes pateixen litiasi amb més freqüència que les dones, amb una proporció de 3:1.
Aquesta patologia presenta una alta taxa de recaigudes: Les probabilitats són del 13% el primer any, 35% els següents cinc anys, i 50% durant els deu anys següents després del primer episodi.
Els símptomes de la litiasi
Els càlculs renals poden formar-se sense símptomes (litiasi asimptomàtica), o manifestar-se de diferents formes, amb el còlic nefrític com la més freqüent i típica.
El còlic nefrític és un dolor intens que apareix d’una manera brusca i sobtada. Comença a la zona lumbar i s'irradia cap a la part superior de l'engonal i dels genitals. Un dolor que pot indicar la presència d’un càlcul en el tracte urinari. Són freqüents les nàusees amb vòmits o sense, l'abdomen inflat o la dificultat per orinar, Afortunadament, tres de cada quatre pacients resolen el seu problema de manera espontània amb l'expulsió del càlcul, de manera que només a una de quatre persones li caldrà una intervenció quirúrgica o un tractament específic.
Tractament
El còlic nefrític se sol tractar amb fàrmacs analgèsics espasmolítics. Posem a la seva disposició diferents tècniques per eliminar el càlcul si fa més de cinc mil·límetres, o no el pot expulsa de manera espontània després d'un temps d'observació.